Cukor vagy méz? Melyik jobb a gyereknek?

A táplálkozási szokásokba érdemes titkon tudatosságot vezetni a gyerekek nevelésekor, lehetőleg úgy, hogy ezt ők ne is vegyék észre. Sok anyuka szembesül vele, hogy a gyerek nem hajlandó akármit megenni vagy nem is eszik a nap folyamán. A legtöbb gyerkőc pedig esetenként csak az édességet hajlandó bevinni a szerveztébe.

Utóbbit érdemes megelőzni úgy, hogy már a kezdetek kezdetekor korlátozzuk az édességfogyasztát. A fejlődő szervezettől azonban nem szabad  teljes mértékben megvonni ezeket a táplálékokat, ezért a hangsúly a korlátozáson van.

Érdekes tény, hogy 120 évvel ezelőtt a méz a szegény emberek tápláléka volt, hiszen egyszerűbb volt a beszerzése, míg a drága módon előálított cukrot csak a módosabb családok engedhették meg maguknak. Ez az időszak annyira nem is volt régen, azonban ma már a tendencia mást mutat. Napjainkban, a tömegtermelésnek köszönhetően sokkal olcsóbban lehet a cukorhoz hozzájutni, a mézzel ellentétben, így teljesen megváltoztak a fogyasztási szokások.

Sajnos méltatlanul háttébe szorult a természetes módon kinyerhető méz fogyasztása, szemben a mesterségesen előállított cukorral. A méz előállítása rengeteg idővel és gondoskodással jár a méhész részéről, arról nem is beszélve mennyire befolyásolja a termést az időjárás és a virágzás. Amikor a boltok polcain összehasonlítjuk a cukor és a méz ára közötti különbséget, jusson eszükbe, hogy mennyi gondoskodás van a két termék előállítása között. Itt érdemes megállni és megemlíteni, hogy a boltok polcairól leemelt méz nem minden esetben mondható tiszta méznek. Ugyan ezek a mézek, különböző méhészetekből kerültek felvásárlásra, de kiszerelésükkor nem veszik figyelembe a különböző táji sajátosságokat és a mézeket minőségüktől független összekeverve árusítják. Az is előfordulhat, hogy különböző adalékanyagokat adnak hozzá, ezzel növelve annak térfogatát. Ezt elkerülve, a tudatos vásárlók egyenesen a termelőtől veszik a mézet, ami garantálja, hogy minőségi táplálék kerül a gyermek szervezetébe. A biztos módszer a hamis mézek kiszűrésére, ha megbízható termelőtől szerezzük be azt.

A gyerekek számára a méz igazi tápanyag forrás, hiszen tápanyag tartalmát tekintve sokkal gazdagabb a cukornál, tele van természetes antioxidánsokkal, ami a gyulladások csökkentésében játszik jelentős szerpet és olyan ásványi anyagokkal mint a kalcium, ami a csontok és a fogak alapját alkotja. Ezen kívül található még benne réz, vas, magnézium és kis mennyiségben B- illetve C-vitamin is.  Azonban fontos leszögezni, hogy 1 éves kor alatt nem ajánlott a mézfogyasztás, hiszen a kialakulóban lévő szervezet még nincs felkészülve az efféle tápanyag bontására és emésztési problémák léphetnek fel.

A mézzel szemben a cukor monoszacharidokból és diszacharidokból összetevődő szénhidrát. Ezek mind mesterségesen előállított termékek, amiket a cukorrépából vagy a nádcukorból nyernek ki kémiai folyamatok során.  Egy másik érdekes tény, hogy a cukorbetegség tünetei több embernél jelentkeztek a nádcukor elterjedésével párhuzamosan.

Sokaknak akkor jut eszébe elővenni a mézet, ha már betegek. Ilyenkor lerövidíthető ugyan a torokfájás időintervelluma, a méz segítségével, de érdemes megelőzésképp a rendszeres fogyasztás. Ha teába tesszük, figyeljünk arra, hogy a langyos foyadékba tegyük a mézet és ne pedig a forróba. Ugyanis 40 Celsius fok fölött a méz elveszíti értékes tápanyag tartalmát.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a világgal!

Close Menu
×
×

Cart