Cukor helyett mézet a gyereknek?

A táplálkozási szokásokba érdemes titkon tudatosságot vezetni a gyerekek nevelésekor, lehetőleg úgy, hogy ezt ők ne is vegyék észre. Sok anyuka szembesül vele, hogy a gyerek nem hajlandó akármit megenni vagy nem is eszik a nap folyamán. A legtöbb gyerkőc pedig esetenként csak az édességet hajlandó bevinni a szerveztébe.

Érdekes tény, hogy 120 évvel ezelőtt a méz a szegény emberek tápláléka volt, hiszen egyszerűbb volt a beszerzése, míg a drága módon előálított cukrot csak a módosabb családok engedhették meg maguknak. Ez az időszak annyira nem is volt régen, azonban ma már a tendencia mást mutat. Napjainkban, a tömegtermelésnek köszönhetően sokkal olcsóbban lehet a cukorhoz hozzájutni, a mézzel ellentétben, így teljesen megváltoztak a fogyasztási szokások.

Sajnos méltatlanul háttébe szorult a természetes módon kinyerhető méz fogyasztása, szemben a mesterségesen előállított cukorral. A méz előállítása rengeteg idővel és gondoskodással jár a méhész részéről, arról nem is beszélve mennyire befolyásolja a termést az időjárás és a virágzás. Amikor a boltok polcain összehasonlítjuk a cukor és a méz ára közötti különbséget, jusson eszükbe, hogy mennyi gondoskodás van a két termék előállítása között. Itt érdemes megállni és megemlíteni, hogy a boltok polcairól leemelt méz nem minden esetben mondható tiszta méznek. Ugyan ezek a mézek, különböző méhészetekből kerültek felvásárlásra, de kiszerelésükkor nem veszik figyelembe a különböző táji sajátosságokat és a mézeket minőségüktől független összekeverve árusítják. Az is előfordulhat, hogy különböző adalékanyagokat adnak hozzá, ezzel növelve annak térfogatát. Ezt elkerülve, a tudatos vásárlók egyenesen a termelőtől veszik a mézet, ami garantálja, hogy minőségi táplálék kerül a gyermek szervezetébe. A biztos módszer a hamis mézek kiszűrésére, ha megbízható termelőtől szerezzük be azt.

A szénhidrát (a cukor és a méz építőelemei) az emberi élet egyik legfontosabb tápanyaga. Ebből nyer testünk energiát, bár túlzott vagy csökkentett bevitele is komoly károkat okozhat a testünkben. Kemény fizikai munka vagy testmozgás előtt és után is számolni kell testünk megnövekedett szénhidrát igényével, viszont egy egész napos sorozat maraton alatt ne jutalmazzuk magunkat egy extra adag édesség bombával. Legtöbbször nekünk, felnőtteknek is nehéz beállítani egy megfelelő mennyiségű és minőségű étrendet, nem beszélve gyerekeinkről, akiknek meg kell tanítanunk, hogy mikor és mennyi az ideális mennyiség. Számukra a méz nemcsak energiaforrás, hiszen tápanyag tartalmát tekintve sokkal gazdagabb a cukornál, tele van természetes antioxidánsokkal, ami a gyulladások csökkentésében játszik jelentős szerpet és olyan ásványi anyagokkal mint a kalcium, ami a csontok és a fogak alapját alkotja. Tehát nem szabad a fejlődő szervezettől jelentős mértékben megvonni ezeket a tápanyagokat, ezért a hangsúly már a kezdetek kezdetekor a korlátozáson legyen. Azonban fontos leszögezni, hogy 1 éves kor alatt nem ajánlott a mézfogyasztás, hiszen a kialakulóban lévő szervezet még nincs felkészülve az efféle tápanyag bontására és emésztési problémák léphetnek fel!

Sokaknak akkor jut eszébe elővenni a mézet, ha már betegek. Ilyenkor lerövidíthető ugyan a torokfájás időintervelluma, a méz segítségével, de érdemes megelőzésképp a rendszeres fogyasztás. A benne található réz, vas, magnézium és kis mennyiségben B- illetve C-vitamin jó biztosíték a megfázás mentes téli hónapokra vagy egy rövidebb lefolyású influenza vírusra. Ha teába tesszük, figyeljünk arra, hogy a langyos foyadékba tegyük a mézet és ne pedig a forróba. Ugyanis 40 Celsius fok fölött a méz elveszíti értékes tápanyag tartalmát.

Ne felejtsük el tehát, hogy az eltúlzott mértékű édesség fogyasztás, legyen az cukor vagy akár méz, több szempontból is káros lehet az egészségre. Ezért első sorban mindig tisztában kell lennünk a bevitt mennyiséggekkel. A cukor és a méz alapanyaga: a szénhidrát, az egyike a legfontosabb tápanyagainknak, aminek a megvonása talán még nagyobb problémát okozhat, mint a túlzott fogyasztása. Ha pedig választhatunk, mindig mindenből inkább a természetes eredetű anyagokat részesítsük előnyben. Cukor helyett fogyasszunk mézet!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a világgal!

Close Menu
×
×

Cart