Hogyan készíts otthon méhviasz gyertyát?

Már egy korábbi cikkünkben olvashattál róla, hogy milyen pozitív hatásokkal rendelkezik a méhviasz gyerta és a jó hír, hogy házilag is viszonylag könnyű az elkészítése. Azonban mielőtt neki kezdenél otthon méhviasz gyertyát önteni, előtte érdemes tájékozódni, hogy megfelelő minőségű méhviaszt szerezz be.

 De mi is a méhviasz?

A méhviasz egy olyan 100%-ban természetes viasz, amelyet a fiatal dolgozó méhek állítanak elő 12 és 17 napos koruk között potrohuk oldalán lévő hasi mirigyeikből. A kiválasztott méhviasz alapvetően színtelen, de miután a méhek rágással képlékennyé alakítják fehér színt kap. Végül a pollenben található olajok miatt és a propolisz hatására nyeri el végső aranysárga színét. És hogy mekkora munka kell 1 gramm méhviasz előállításához, jól példázza, hogy a kiválasztott méhviasz pelyhek csupán 0,1×3 mm nagyságúak, ezért 1100 darabnyira van belőlük szükség. A méhviasz adja a lépek építőelemét, amiben a méhek a virágport és a mézet tárolják. Ugyanekkor ez szolgál a méhek bölcsőjeként is, ahol a petékből kifejlődnek a méhek. A méhészek a méhviaszt aztán később felolvasztják és a jól ismert rácsos méhsejt formába kiöntik, majd hagyják megdermedni. Miután a méhviasz ismét új formát kapott, felhasználása nagyon egyszerű, vagy megy vissza a kaptárba és ellátja eredeti funkcióját vagy pedig házilag kerül felhasználásra.

méhviasz

 

Azonban, a sokszor beolvasztott és kaptárban újrahasznált méhviasz minősége már romolhat, és erre érdemes odafigyelnünk méhviasz vásárláskor. Ugyanis a méhek is megbetegedhetnek és ennek elkerülése érdekében a méhészek gyógyszerrel kezelik őket. Ebből kifolyólag a sokszor felhasznált méhviaszban felgyülekezhet néhány nem kívánt összetevő. Ezt úgy tudod kikerülni, hogy megbízható forrásból, méhészetből veszed a méhviaszt. A másik módja, amiből megtudod határozni a viasz korát az a színe. Minél élénkebb, aranysárga színű a viasz annál fiatalabb, azonban előfordulhat, hogy az idő múltával, elkezd rajta egy vékony fehér hártya kialakulni, ez a fiatal méhviasz minőségét nem rontja. Az öreg méhviasz jóval sötétebb, barna színű.

Hozzávalók a méhviasz gyertya elkészítéséhez:

  • pamut kanóc
  • Méhviasz (85g)
  • Egy üvegtálka
  • Pálcika, ceruza vagy fogpiszkáló
  • két edény
    • Egy edény amibe a vizet forraljuk
    • Egy edény, amibe a méhviaszt melegítjük (Lehetőleg olyan legyen, amit nem sajnálunk a célra)
  • folpack

Méhviasz gyertya öntése tálkába

A méhviaszt minél kisebb darabokra vágjuk és a vízgőz fölött melegedő edénybe tesszük. Amint elkezd olvadni, belemártjuk a kanócot és kifeszítve a folpackra tesszük megszáradni. Viszonylag hamar megszárad, ami után beleállítjuk az üvegtálkába a fapálcikát használva segítségül, hogy a kanóc függőlegesen álljon. A méhviaszt három részletben öntjük rá. A legnagyobb mennyiségű folyékony anyagot adjuk hozzá legelőször. Ezt hagyjuk megdermedni, és amikor már majdnem megdermedt jöhet a kisebb mennyiségű folyékony anyag. Ezt még kevesebb idő leforgása után öntjük fel a harmadik és egyben utolsó folyékony méhviasszal. Ez az eljárás azért szükséges, mert ha fokozatosan hagyjuk kihűlni, a gyertya nem fog megrepedni. Ha elkészültünk, hagyjuk pihenni a gyertyát félnapig majd vágjuk le a felesleges kanócot és már használhatjuk is. 

Méhviasz gyertya öntése szilikonformába

Van lehetőség szilikon formába kiönteni a megolvasztott méhviaszt. Mivel a szilikon egyenletes oszlatja el a hőt ezért ebben az esetben érdemes egyszerre egyidejűleg beleönteni a megolvasztott méhviaszt a formába. Arra ügyeljünk, hogy teljesen száradjon meg, amikor kivesszük a formából ugyanis ha teljes száradás előtt vesszük ki, akkor könnyen deformálódhat. Ez esetben a kanócot utólag is belehelyezhetjük a gyertyába. Egy felforrósított hűstűre lesz szükségünk, amit óvatosan a gyertya alján keresztül felszúrunk egészen a tetejéig. Majd amikor kész a járat könnyen átvezethetjük rajta a kanócot. 

Ha megspórolnád az utólagos kanóc átvezetést, akkor lyukaszd ki előre egy éles, keskeny tűvel a szilikon formád alját, de ügyelj arra, hogy a lyuk ne legyen nagyobb a kanóc vastagságától. Ha ezt a megoldást választod, akkor a kanócot vezesd át a lyukon, majd támaszd ki két fogpiszkálóval, hogy biztosan a gyertya közepén fusson végig görbület mentesen. Ezután öntheted rá a meleg méhviaszt. Érdemes 30 percet várni, mielőtt kiveszed a formából.

Égő méhviasz gyertya

 

 

Sodort vagy tekert méhviasz gyertya készítése

A harmadik módja a méhviasz gyertya elkészítésének, sokkal egyszerűbb és kevésbé körülményes. Ebben az esetben minimálisan megmelegíted gáz felett a műlépet, de vigyázz ne melegítsd meg annyira, hogy elkezdjen olvadni. A gáz helyett használhatsz hajszárítót is. Ezt követően pedig csak feltekered a kanócot körülölelve. Azért, hogy a műlép ne essen szét érdemes a szélét kicsit megolvasztani és hozzásimogatni a gyertyához.

Ez a módszer egy igen kreatív módja a gyerekek lefoglalásának és ügyességi készségeik fejlesztésének.

 

 

Websopunkban lehetőséged van választani elkészült gyertyáink közül vagy pedig megvásárolhatod külön az alapanyag méhviaszt, hogy otthonod kényelmében saját magad készíthesd el a gyertyákat. 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a világgal!

Close Menu
×
×

Cart