A virápor hatásai

Ha minden tápanyagot összeszednénk, amit a virágpor tartalmaz, akkor egy végeláthatatlan kémiai fogalmakkal túlzsúfolt tudományos cikket kapnánk, így csak a fontosabb összetevőket és vegyület csoportokat emeljük ki, amiből kiderül, hogy miért nevezhető szupertápláléknak a természet ezen ajándéka, hiszen teljes egészében természetes forrásból származik tápanyagtartalma.

 Mi a virágpor és milyen szerepet játszik a méhek életében?

A virágpor nem más, mint a méhek által különböző növényekről összegyűjtött pollen szemek összessége. A dolgozó méhek virágról virágra járnak, hogy „kosaraikba” összegyűjtsék a virágport. Hogyan kell elképzelni ezeket a kosarakat? A méhek a lábaikra ragasztják a pollen szemeket, amik a repülés során így nem tudnak leesni róluk.

virágporos kosár

A méhek általában mindig több pollent gyűjtenek, mint amire szüksége van a kolóniának, így a méhészek egy speciális eszköz segítségével „leverik” a méhek lábáról a virágport, amikor azok bemennek a kaptárba. Az a nyers virágpor tehát, amit megvásárolsz egyenesen a méhek „kosarából” származik.

A virágpor a méhek egyik fő tápláléka, ami biztosítja számukra a megfelelő fehérje, vitamin és nyomelem forrásokat is. A nektár és a méz ugyan biztosítja a méhek energia ellátáshoz szükséges szénhidrátokat, de azok nem teljes értékű táplálékok számukra, ezért van szükségük a virágporra.

A virágport gyűjtő méhek különböznek a nektárgyűjtő társaiktól. Ezek a dolgozók olyan növényeket keresnek, amelyek pollenje táplálékban gazdag és könnyen hozzáférhető. Ezek a növények nem feltétlenül egyeznek meg a nektárt biztosító növényekkel.

A méz használatával ellentétben a virágpornak nincs olyan régre nyúló hagyománya. A manapság közismert formájában a második világháború környékén kezdett elterjedni használata, mint kiemelkedő tápanyagforrás.

Szupertáplálék, ami természetes forrásból származik

A méhek által gyűjtött virágpor a növény hímivarsejtjeinek reproduktív részeiből áll, ami így magas koncentrátumban tartalmaz tápanyagokat. Miután a hímivarsejteket tartalmazó virágpor megtermékenyíti a bibét, az így kapott magok tartalmazzák az összes genetikai anyagot és tápanyagot, amely az új növény kifejlődéséhez szükséges. A virágpor tápanyag tartalma megegyezik a szárított hüvelyesek és a táplálkozási élesztő együttes tápanyagtartalmával.

A virágpor íze függ a szezonálisan virágzó növények összetételétől, így íze lehet keserűbb vagy édesebb.

A nyers virágpor tápanyag összetétele

Ha a nyers virágpor tápanyagtartalmát tekintjük, akkor fehérje tartalma kiemelkedően magas, tömegarányosan 12-40%-át is kiteheti összsúlyának. A pollenfehérje teljes és kiegyensúlyozott aminosav (fehérjéket alkotó kémiai egység) spektrummal rendelkezik, így fehérje forrás szempontjából kiváló az emberek, a legtöbb emlősállat és a madarak számára.

A nyers virágpor tartalmaz minden vitamint, amit ismerünk, különösen gazdag pantoténsavban (B5 vitamin), B2- és B3-vitaminokban. Továbbá több mint 25 féle nyomelem található meg benne, ami fedezi az emlősállatok napi nyomelem szükségletét. Azonban az ember kalcium és magnézium szükségletét ez a mennyiségű koncentráció nem tudja fedezni.

A virágporszemek 5-10 %-ban olajokat is tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek a méhek egészségének megőrzéséhez. A virágpor több szabad zsírsavat és foszfolipidet tartalmaz, mint pl. triglicerideket (ez felelős a vérereket elzáró lerakódások kialakulásáért). Összehasonlításképp a növényi olajok 90%-ban tartalmaznak triglicerideket. A virágporban található trigliceridek ezzel szemben többszörösen telítetlen és egyszeresen telített zsírsavak, így étkezési szempontból tökéletes választást jelentenek különösen a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek. Fontos megemlíteni, hogy egyes növények pollenjei gazdagok omega-3 zsírsavakban, ilyenek például a kukorica, fűz, káposzta és brokkoli.

A virágpor egy valóságos erőforrása a fitokémiai (növények által előállított) vegyületeknek. Mivel főként a hímivarsejtek reproduktív részei képezik ezért az életképes magok biztosítására kialakult egy hatékony fitokémiai összetétel. Függetlenül attól, hogy hol gyűjtötték őket a méhek, a nyers virágpor gazdag karotinoidokban, flavonoidokban, fitoszterolokban és antioxidánsokban. Ezen vegyületek segítik a méregtelenítést valamint antivirális, antibakteriális, antiallergén, gyulladásgátló és antimutagén anyagként viselkednek.

A friss, nyers virágpor továbbá tartalmaz még enzimeket, koenzimeket, és hormonokat is (beleértve a növekedési hormonokat).

Élettani hatásai

Számos tudományos kutatást végeztek már a virágpor jótékony hatásainak bebizonyítására, ezek közül itt is megemlítünk néhányat:

 • 1971-ben negyven vérző gyomorfekélyben szenvedő betegnek napi kétszer 250 milligramm virágport adtak, melynek hatására állapotuk figyelemreméltóan elkezdett javulni.
 • Két féle prosztata problémákkal (prosztatanagyobbodás, prosztatagyulladás) küszködő klinikai kontroll csoporton is alkalmazták, amelyek hatásosnak bizonyultak.
 • Kínai tanulmányokban bebizonyították, hogy a rendszeresen fogyasztott virágpor javítja az alacsony oxigénszinthez való alkalmazkodást, amit a magasabb tengerszint feletti változás vált ki.

A különböző szakterületeken végzett orvosi alkalmazása alátámasztja, hogy mennyire univerzálisan felhasználható anyagról van szó.

Egy teáskanál virágpor, megfelel egy kiadós mennyiségű zöldségadag tápanyagtartalmának. Tehát, ha nincs rá lehetőséged, hogy a megfelelő mennyiségű zöldségeket és gyümölcsöket napi szinten a szervezetedbe juttasd, egy teáskanál virágpor a segítségedre lehet, hogy drasztikusan fejleszd az étrended tápanyagtartalmát. Ez egy nagyszerű módja az olyan betegek vagy öregek táplálék kiegészítésére, akik nem képesek rágni vagy emészteni nagyobb ételmennyiséget. A nyers virágpor az egyik legszuperebb energetizáló élelmiszer, és természetes eredetének köszönhetően könnyen emészthető. Antibakteriális összetevői fokozzák a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet.

A virágpor jótékony hatásai az emberi szervezetre

A virágpor széleskörű méregtelenítő és gyógyító hatásai már évek óta jól ismertek és számos területen alkalmazzák őket, a következő betegségek esetén hívható természetes segítségként:

 • vérszegénység
 • vérnyomás szabályzás
 • allergia ellen
 • magas koleszterin szint
 • fáradtság
 • meddőség
 • impotencia
 • prosztata problémák
 • vérkeringés
 • visszerek
 • vércukorszint csökkentés
 • csontritkulás
 • máj és epe műkődés
 • húgyutak és veseműködés
 • emésztés és bélfunkciók szabályzása
 • immunerősítés
 • súlyproblémák
 • idegrendszer erősítése
 • sclerosis multiplex
 • műtétből való kilábalás

A függőségben szenvedő (alkohol, drog) betegek virágporos kúra alkalmazása mellett egyszerűbb volt függőségük tárgyáról lemondaniuk, ugyanis a virágpor képes helyreállítani a szervezet kémiai folyamatait.

virágpor fogyasztása terhesség alatt is ajánlott, igen jó hatással van mind az anya szervezetére mind a magzat fejlődésére. Természetesen terhességet megelőzően is érdemes fogyasztani, ugyanis az esetek többségében azért nehézkes a fogantatás, mert a szervezetből hiányoznak a megfelelő tápanyagok.

Az allergia és a virágpor

Némely pollen szaporodása a szél által történik, ezeknek jellemzően könnyű a súlya és annyira kicsik, hogy észre sem vesszük, amikor a levegőben nagy mennyiségben keringenek. Ezek a szél által felkapott pollenek felelősek a pollen allergiáért. Ily módon szaporodik például a parlagfű is.

Az a virágpor, amelynek súlya nehezebb és állaga ragacsos, rendszerint a rovarok segítségével szaporodik, amikor azok virágról virágra szállnak. A méhek az ilyen fajta virágpollent gyűjtik össze, viszont ennek a pollennek a rendszeres fogyasztása enyhítheti a fent említett allergia tüneteit és a szénanáthát.

A virágporban megtalálható a quercetin (kvercetin) nevű flavonoid, megakadályozza a szervezetben az allergia kialakulásáért felelős anyagok termelődését. Olyan esetekről is tudunk, ahol a virágpor rendszeres fogyasztása megszüntette a pollen allergiát. A quercetin értékes továbbá az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a hörghurut, orrmelléküreg-gyulladás kezelésében is.

Vannak, akik arra esküsznek, hogy az immunterápián alkalmazott allergia injekciók helyett napi egy teáskanál virágpor alkalmazása ellenállóbbá teszik őket a közelgő allergia szezonra. Gyakori tanács a szénanátha kezelésére, hogy a betegségben szenvedő a környékén megtalálható virágport fogyassza, mert így a saját környezetében lévő allergiát kiváltó pollenekkel szemben erősíti magát. Bár a virágpor valóban segít az allergia kezelésében, nincs rá bizonyíték, hogy kiválthatná az allergia injekciókat vagy, hogy a helyben termelt virágpor jobban hat, mint más területről származó társa. A teljes igazsághoz hozzá tartozik, arra is kevés a klinikai bizonyíték, hogy az allergia injekciók hatásosnak bizonyulnának.

A virágpor segít a por-, háziállat és penész allergia kezelésében is.

Allergia vagy szénanátha szezonban meglehet háromszorozni a napi virágpor adag bevételt, érdemes mellé propoliszt és sok C-vitamint is fogyasztani, ezek együttes hatása hatékony a pollen allergia kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy a méhtermékek fogyasztása egyes emberek esetén heves allergia reakciókat válthat ki. Ezek idővel egyre rosszabbak lehetnek, ebben az esetben sajnos a virágporos kezelés nem fog javulást kiváltani.

A nyers és száraz virágpor közötti különbség

A nyers virágpor nincs feldolgozva, így abban a természetes alkotók nem roncsolódnak, minden fent leírt pozitív élettani hatása megmarad. A száraz virágpor a szárítási eljárásnak köszönhetően ezzel ellentétben veszíthet tápanyagértékéből és lassabb lehet a felszívódása.

A Mr. Méz termék kínálatában csak nyers virágport találsz.

A virágpor helytelen tárolás következtében megromolhat

A nyers virágport mindenkor tároljuk lefagyasztva. Fogyasztása közvetlen a fagyasztóból történjen, nem fogjuk azt tapasztalni, hogy a szemek összefagynának és különösebben hidegnek sem fogjuk érezni, ugyanis nedvességtartalma nincs akkora, hogy megfagyjon.

Close Menu
×
×

Cart