Virágpor kúra

A nyers virágpor méltán nevezhető szuperélelmiszernek, hiszen rengeteg kedvező élettani hatását ismerjük. Összetételét tekintve tartalmaz különféle aminosavakat, fehérjéket, enzimeket, ásványi anyagokat, vitaminokat és szén-hidrátokat.

A virágpor kúraszerű használata fokozza a sejtek oxigén termelését, felgyorsítja az anyagcserét.

nyers virágpor

A nyers virágpor kúra jótékony hatásai

 √ Életerő és vitalitás

 √ Sejtek regenerálódásának felgyorsítása

 √ Toxinok semlegesítése

 √ Magas koleszterinszint csökkentése

 √ Vérnyomás szabályzása

 √ Kiegyensúlyozza az idegrendszer működését

 √ Növeli a koncentrációt, javítja a memóriát

√ Gátolja a daganatok növekedését

 √ Segíti a teherbeesést és terhességet

 √ Fokozza a szöveti regenerációt

 √  Csökkenti a ráncokat

 √ Elősegíti a barnulást

 √ Fokozza a libidót

 √ Serkenti a belső elválasztású mirigyeket

A nyers virágpor kúra alkalmazása felnőtteknél

Első alkalommal, amikor virágport fogyasztunk, mindenképp győződjünk meg róla, hogy nem lép-e fel allergiás reakció! A virágporra való allergia nem gyakoribb, mint más élelmiszerekkel szembeni allergia, de hasonlóan előfordulhat bárkinél. Különösen legyünk óvatosak, ha a méhcsípésre allergiásak vagyunk. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy minimális mennyiséget, 2-3 darab porszemet vegyünk be első alkalommal. Ha nem tapasztalunk különösebb reakciót egy-két órán belül, akkor emeljük meg az adagot egy teáskanálnyi virágporra, amit mindig alaposan rágjuk meg. Ha valaki nem szereti a virágpor ízét, annak ajánljuk mézzel keverve bevenni.

Felnőttek esetében a kúra első hetében 1 teáskanál virágport fogyasszunk éhgyomorra, amit rögtön ébredés után együnk meg.

Második hét: Púpozott teáskanál virágpor éhgyomorra, reggeli ébredést követően.

Harmadik hét: Két teáskanálnyi virágpor, reggelit és ebédet megelőzően.

Negyedik hét: Két púpozott teáskanálnyi virágpor, reggelit és ebédet megelőzően.

A virágpor kúra egy hónapig tart és érdemes évente 3-4-szer megismételni.

Amennyiben nem kúraszerűen alkalmazzuk, fogyaszthatjuk még összekeverve mogyoró krémmel, granolával, müzlivel vagy smoothie-val.

3 éves kor alatt a fogyasztása nem ajánlott! Három és öt éves kor között, napi 5 gramm virágpornál több nem ajánlott. Öt-tizenkét éves kor között legfeljebb napi 10 gramm virágpor ajánlott.

A nyers virágpor egy könnyen romlandó táplálék kiegészítő, ezért tárolása mindig fagyasztóban történjen.

A nyers virágpor alkalmazása az állatvilágban

A virágpor alkalmazása elterjedt a háziállatok és szárnyasok körében is. Észak- Amerikában előszeretettel alkalmazzák a sertések, csirkék, tehenek, lovak, és díszmadarak táplálékának kiegészítésében. A szárnyasok esetében a virágpor alkalmazása jelentősen megnöveli a termékenységet és a tojás produktivitást. A kutyák táplálékába keverve, jelentős javulás figyelhető meg a szőrzetük állagában, ami a betegségeket követő felépülés és a versenyekre való felkészülés során is előnyt jelent. Versenylovaknál is szokták alkalmazni ezt a szupertáplálékot (különösen versenynapokon), hiszen a legeltetéshez képest a pollen egy nagy energiájú élelmiszer, ami lehetővé teszi a lovak számára, hogy energiát takarítsanak meg és a versenyt követően gyorsan regenerálódjanak szintetikus anyagok nélkül.

Egy 1999-es tanulmányban patkányokon kísérleteztek, hogy megállapítsák milyen hatással van rájuk a virágpor. Két 12 patkányból álló csoportot különböztettek meg, az egyik csoport tagjait csak virágporral és vízzel etették 12 héten keresztül, amíg teljesen kifejlett egyedekké nem váltak. A másik csoport ez idő alatt hagyományosan táplálkozott. Két lényeges különbséget figyeltek meg a két csoport tagjai között. Azoknak a patkányoknak, amelyek virágpollent kaptak az agyuk nagyobbra fejlődött ki, valamint kevesebb testzsír százalékkal rendelkeztek, mint a normál táplálékot fogyasztó társaik. Egy másik kísérletben azt is észrevették, ha a patkányoknak megadják a választási lehetőséget, hogy mit egyenek, pollent vagy egyéb táplálékot, akkor az estek döntő többségében az előbbit választották.

A virágpor alkalmazása a házi kedvencek körében is elterjedt, hiszen rájuk is jótékony hatással bír. Azonban itt fontos megjegyezni, hogy a macskák eredendően húsevő állatok, a növényi eredetű táplálék emésztésére limitált képességgel rendelkeznek, anyagcseréjük és méregtelenítő folyamataik csak kis mennyiségben tud megbirkózni a fitokémiai vegyületekkel. Ezért az esetükben a virágpor alkalmazása csak korlátozott mennyiségben alkalmazható. Ezzel szemben a kutyák mindenevők, esetükben napi egy evőkanál virágpor alkalmazása immunrendszerük megerősítésére szolgál. A vadászmenyétek és a rágcsálók esetében is alkalmazható ez a szupertáplálék. A fogságban tartott díszmadarak étrendjébe csempészve elősegíti növekedésüket és termékenységüket. A virágpor olyan nyomelemeket tartalmaz, amit a vadon élő madarak a természetben megtalálnak, azonban az előállított madáreledelek, a gyümölcsök és a zöldségek nem tudnak fedezni.

 

A fentiekből megállapítható, hogy a virágpor hatása mind az emberekre, mind házi kedvenceinkre kiemelkedően jótékony hatást gyakorol. E szupertáplálék rendszeres matuzsálemi kort megélt fogyasztói közül a legtöbben a virágport nevezték meg hosszú életük első számú titkának. Ma, a nyers virágpor beszerzése nem ütközik semmilyen akadályba, érdemes a legközelebbi méhészetnél érdeklődni, hiszen legtöbb esetben ki sem kerül a polcokra. Ha rendszeres fogyasztása nem is áll módunkban, a kúraszerű (évente 2-4 alkalom) alkalmazásával hozzájárulhatunk szervezetünk ellenálló képességének javításához.

Close Menu
×
×

Cart