Ilyen hatással van a szervezetedre ha mézzel iszod a kávét

Amikor a napi első csésze kávédat iszod te is mindig raksz bele egy kis pluszt? Egy kis tejet, cukrot vagy mesterséges ízesítőtablettákat? Ebben a cikkünkben felsoroljuk az előnyeit mivel jár ha a kávédba ezentúl mézet tennél édesítő alternatívaként.

Ugyanis a méz a legegészségesebb módja a kávé ízesítésének. Nemcsak egy új dimenziót ad a kávé ízének, hanem számos egészségügyi hatással is van a szervezetre.

Amikor az egészségügyi tényeket vizsgáljuk szem előtt szokták tartani a kalóriákat. A kalória nem más egy bizonyos egységnyi energia. Köztudott, hogy minél több kalóriát juttatsz a szervezetedbe az testsúly gyarapodáshoz vezethet, míg a kalóriák megvonásával fogyást érhetsz el. De ez minden tápanyag esetében máshogy kerül feldolgozásra a szervezetben. Ha összehasonlításként a cukrot és a mézet vesszük, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy a cukorban kevesebb kalória van.  Egy teáskanálnyi cukor 16 kalóriát tartalmaz, ezzel szemben egy teáskanálnyi méz 23-at. Ezek a számok megtévesztőek lehetnek, mivel úgy tűnhet, hogy a cukorral kevesebb kalóriát juttatunk a szervezetbe, ami a szó szoros értelmében igaz ugyan, de a mesterségesen előállított cukor feldolgozása a szervezet részéről több időt vesz igénybe. Ez azért lehetséges mert a cukor összetett cukrokból úgynevezett fruktózból és glükózból áll, amelyet a testünknek először szét kell választania mielőtt felhasználná azokat.

Ezzel szemben a méz természetes állapotában tartalmazza mind a fruktózt mind a glükózt, amelyet testünk könnyebben felhasznál. Ez összességében azt jelenti, hogy a mézből származó energiát a testünk rögtön felhasználja és nem kezdi el zsírként tárolni.

A méz glikémiás indexe jóval alacsonyabb, mint a cukoré, ami annyit jelent, hogy a méz fogyasztásakor nem tapasztalhatunk gyors vércukorszint emelkedést majd azt követő csökkenést, hanem a vércukorszint fokozatosan emelkedik és csökken. Ez pedig azt eredményezi, hogy testünkben teltség érzet támad és nem esszük túl magunkat.

Továbbá fontos megemlíteni, hogy a méz sokkal édesebb a cukornál, ezért egy teáskanálnyinál kevesebb is elegendő, hogy ugyanazt az édesítést elérjük, mint egy teáskanálnyi cukornál. Egy fél teáskanál méz 11,5 kalória, ez harmadnyival kevesebb kalóriát jelent, mint egy teáskanál cukor, mégis ugyanaz az édesítés érhető el.

Egészségügyi hatások

Az alacsony glikémiás index mellett a méz többféle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Többek között található benne A- és C- vitamin, B6, , tiamin, niacin, riboflavin, pantoténsav, aminosavak, míg olyan ásványi anyagok mint a magnézium, kálium, kalcium, vas, kén, réz, jód, cink és foszfor.

A méz egyben antioxidáns is, olyan molekulákat tartalmaz, amelyek segítenek a sejtkárosodás megelőzésébe valamint baktérium és gombaellenes szerként is szolgál.

Mivel a méz egyben szénhidrát is, ezért egy nagyszerű módja annak, hogy fokozza testünk energiáját. És mivel alacsony glikémiás index-xel rendelkezik, ezért kávéba keverve megkíméli a testet a drasztikus vércukorszint emelkedéstől és csökkenéstől. Lassabban pörget fel és tovább tart hatása. Mindezek mellett nincs az a kártékony hatása, mint a kereskedelemben forgalmazott energiaitaloknak.

A mézet háziorvosságként is használják, hiszen kontrollálhatja az olyan emésztőrendszeri problémákat, mint a hasmenés, az emésztési zavarok és a gyomorfekély. Tartós köhögés esetén pedig gyógyszerként is alkalmazzák.

Legyél egészségesebb és próbáld ki mézzel a kávéd!

Számos egészségügyi előnnyel jár ha cukor helyett mézzel édesíted a kávéd. Sok vitamint és ásványi anyagot juttatsz ezen a módon a szervezetedbe, nagyszerű energiaforrás és kielégíti az édesszájúak vágyát anélkül, hogy hízáshoz vezetne.

Ráadásul több mézfajta közül is választhatsz, ha kávé ízesítésről van szó és mivel mindegyik mézfajta más- más ízvilágot ad kávédnak ezzel egy izgalmas, újfajta kávé ízélményt élhetsz meg. A mi kedvenceink a repce, az akác, és az epres krémméz kávéval való fogyasztása. De igazi különlegességnek számít a levendulás és a bodzás méz is a kávéban. Ahány méz, annyi féle kávé ízvilág! 

Készültünk egy mézválogatás csomaggal is, amit a kísérletezőszellemeű kávé kedvelőknek bátran ajánlunk. 

De kipróbálhatod a Mr. Méz egyedi ízvilágú kávés mézét is!

Recept mézes-kávé elkészítéséhez:

Café con Miel

Eredetileg egy spanyol ital, ami magyarra lefordítva azt jelenti, hogy „kávé mézzel”. Ebben a forró italban nem csak a mézzel bolondítják meg az ízeket, hanem különböző fűszereket használnak, hogy az ital még zamatosabb legyen.

3 főre való elkészítéséhez szükséged lesz 2 csésze espressóra, fél csésze tejre, 4 teáskanálnyi mézre, egy teáskanál hegyényi vanília kivonatra, ugyanennyi fahéjra és szerecsendióra. A hozzávalókat keverd össze egy fazékban és hagyd felforrni lassú tűzön. Folyamatosan kevergesd addig, amíg a méz fel nem oldódik.

 

Close Menu
×
×

Cart