5 dolog, amit a méhek védelmében tehetsz

Miért van szükség a méhek megmentésére?

A legtöbb ember talán sosem gondolt bele teljesen mi történne, ha eltűnnének a méhek a bolygónkról. Miért is kellene belegondolni, amikor más problémák sokkal nagyobb prioritást kapnak világunkban. Sok cikk és tanulmány szól már arról, hogy ha a méhek kipusztulnak, akkor az emberiség is hamarosan ugyanarra a sorsra jut. Nos, a méhek eltűnése talán nem feltétlenül vonja maga után az emberiség kipusztulását, azonban jelentős hatással lenne táplálkozásunkra és életstílusunkra.

Ha valaha is megcsípett téged egy méh, akkor fájdalmadban biztos eltűnődtél rajta, hogy miért is akarnál lépéseket tenni a méhek védelmében.
De tudnod kell, hogy a beporzók a mindennapi életünk jelentős részében hatalmas szerepet játszanak.

virág

Azontúl, hogy a méhek állítják elő a mézet,- ami szerintünk a legértékesebb természetes ízesítő, ami az egészséghez is hozzájárul- a méhviaszt, a propoliszt és a virágport további jelentős szerepet játszanak a mezőgazdaság zavartalan működésében. Amikor a zöldségeket és a gyümölcsöket esszük, általában nem gondolunk bele abba, hogy ezek is a beporzók szorgos munkájának gyümölcsei. Pedig nagyon sok természetes táplálékunk előállításában van szerepe a méheknek. Beporzók nélkül nem ehetnénk almát, narancsot, paradicsomot, paprikát, káposztát, répát, petrezselymet és még folytathatnánk. Ez is egy nyomós érv arra, hogy megmentsük a méheket.

A világ élelmiszerének 75%-a beporzástól függ.

Természetesen a házi mézelő méheken kívül számos más beporzó is létezik, akiknek a védelmére kell kelnünk. Ám mégis a házi méhek jelentős részét képezik a beporzók munkájának, hiszen a méhészek a kaptárok mozgatásával érik el, hogy minél nagyobb területen végezhessék beporzó munkájukat.

A beporzók számának csökkenésével párhuzamosan csökkenés várható a gyümölcsök és zöldségek terméshozamában is.

Tudtad, hogy Kína egyes részein a beporzók hiányában, az emberek ecsetekkel porozzák be a növényeket a termés érdekében?

Miért kell segítség a méheknek?

A méhek nagyon érzékeny lények és egyre több behatással kell szembe nézniük, ami fenyegeti őket. Az egyik legnagyobb ellenségük a varroa atka, amelyek piócák módján tapadnak a méhekre, méhlárvákra és szívják ki vérüket. Ezzel pedig azt érik el, hogy a méhek meggyengülnek és idő előtt elpusztulnak. A varroa atka elleni védekezésben a méhészek játszanak hatalmas szerepet.

Manapság sajnos saját méhesüknek is tapasztaljuk a klímaváltozás negatív hatásait, amelyek évről évre egyre keményebb feladat elé állítják a méhészeket. A kiszámíthatatlan időjárás a virágok nektárhozamára is hatással van. Az utóbbi években a tavaszi fagyok sok virágzatban okoztak károkat. Az akácvirágzásban például a 2020-as év az eddigi legrosszabb éveink közé tartozott. Ezen felül pedig a nagy esőzések is hátráltatták a méheket a nektárgyűjtésben. Átlagban azt kell kijelentenünk, hogy a tavalyi évben 100 kaptárnyi méhcsaláddal értük el azt a hozamot, amit 15 évvel ezelőtt 40 kaptárral tudtunk megtermelni.

És ha ez nem lenne elég további nehezítő tényező a monokultúra és a mezőgazdaságban használt vegyszerek, rovarírtók egyre gyakoribb használata a magasabb terméshozam érdekében.

Megmenteni a méheket = megmenteni magunkat

Bár a házi méhek nincsenek a kihalással fenyegető fajok listáján, sajnos eljöhet az a pont, amikor ez megtörténhet. Itt az ideje jobban értékelni a beporzók szerepét, nem csak az ő kedvükért, de a sajátunkért is.
Tudunk élni beporzók nélkül? Lehet, de nem érdemes. A beporzók egy sokkal jobb hellyé teszik világunkat.

Mit tehetünk a beporzók védelmében?

  1. Biztosítsuk számukra a táplálékukat, azzal hogy mézelő növényeket ültetünk.
  2. Minimalizáljuk vagy felejtsük el a vegyszerek használatát a saját kertünkben
  3. Ne pusztítsuk el azokat a gyomnövényeket, amelyek a méhek táplálékául szolgálnak (pitypang, árvacsalán, tyúkhúr stb.)
  4. Támogassuk a méhészek munkáját, azzal hogy termelői mézet vásárolunk
  5. Oktassuk a felnövekvő generációt a méhek és a méz szeretetére.

Nem célunk ítélkezni semmilyen táplálkozási szokás felett, de meg kell említenünk, hogy a manapság oly divatossá vált vegán életmód, a méz fogyasztás elleni tiltakozás a méhek védelmében egy félreértésen alapul. A méhek védelmében a méhészek munkájának támogatására van szükség, amit a méz vásárlásával fejezhetünk ki leginkább. Hiszen a méhek egy mesterségesen fenntartott faj és méhészek nélkül nem lennének házi mézelő méhek sem.

A méhek a természet egy hatalmas ajándéka, egy intelligensen működő gépezet fontos darabjai, amiért hálásak lehetünk és hálánk jeléül segíthetjük őket, hogy a jövőben is megmaradjon ez a fontos együttműködés a természettel.

Close Menu
×
×

Cart