A propolisz gyógyító ereje

Mi a propolisz?

A propolisz , egy méltán híres csodaszer, körülbelül 200 féle anyag jótékony keveréke. Főbb összetevői: balzsamok (50-60%), viaszok (10-30%), gyanták, illóolajok, virágpor, vitaminok, nyomelemek. A méhek főként a nyír- és nyárfarügyekről gyűjtik ezt a csodaszert.

propolisz

A propolisz csepp szervezetre gyakorolt főbb pozitív hatásai:

 • Gátolja egyes baktériumok, gombák, vírusok szaporodását, ill. elpusztítja őket
 • Serkenti a szövetek vérkeringését, szabályozza a vérnyomást
 • Fokozza a szervezet ellenálló és védekező képességét, regenerációját
 • Erős gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatása
 • Húgyuti fertőzések enyhítése
 • Prosztatagyulladás és fültőmirigy gyulladás kezelésére
 • Potencia problémák enyhítése

A propolisz nagyszerű hatással van minden szervrendszerre és minden sejtre. Napi szintű fogyasztása erőnlétet és frisseséget ad a szervezetnek. A propolisz csepp alkoholos kivonata a legismertebb, ebben a formában dolgozható fel legsokoldalúbban. Tartós fogyasztása esetén nincs káros hatása, illetve gyógyszerekkel való káros kölcsönhatása nem ismert.

A propolisz vagy másnéven méhszurok önmagában egy ragadós, gyantás anyag, amelyet a méhek a kaptárban ragasztó- vagy tömítőanyagként használnak fel. Legrégebbre visszamenő használata Arisztotelész nevéhez köthető, aki a gyógyászatban használta és a “fák könnyének” nevezte. Ezt a csodás anyagot a méhek a fák rügyének ragadós váladékából nyerik ki és a kaptár réseinek betapasztására használják, amelyel védik a kolóniájuk a betolakodó baktériumoktól és egyéb kórokozóktól. A kaptárban lévő méhek száma igen nagy, arányaiban a legnagyobb állattenyészetek egyike, ami magában foglalja azt a kockázatot, hogy egy vírus kitörésénél az egész populáció elveszik. Ezért is használják a propoliszt a járványok és betegségekkel szembeni védelemre. A kaptárban a nagyobb testű betolakodó állatok testét (egér, halálfejes lepke)  a méhek miután megölték, propoliszbalzsammal vonják be, ezzel biztosítva, hogy az ne induljon bomlásnak. Ezek az állatok túl nagyok ahhoz, hogy a méhek kivigyék őket otthonukból, és íly módon védekeznek a fertőzések ellen. A méhész tavasszal az első kaptárbontáskor eltávolítja ezeket a tetemeket. Az ókori egyimtomiak is ezt az anyagot használták mumifikálásra. Egyéb tartósítószerként is használatos.

A propolisz csepp alapanyagául szolgáló nedveket a méhek 20 Celsius fok környékén gyűjtik 10 és déli 12 óra között.

Hogyan készül?

A kaptárban a lépekre helyezünk egy ún. propoliszgyűjtő rácsot, amelyet a méheknek apró réseknek érzékelnek, így szépen befoltozzák őket propolisszal. Ebből a gyűjtőrácsból nyeri ki a méhész a propoliszt. A nyers alapanyag ezután porításra kerül, amit követően a hatóanyagok alkohollal való kioldása követ. Az anyagot pár hétig sötét helyen tároljuk, közben naponta többször felrázzuk. Így készül el a propolisz csepp vagy  másnéven tinktúra.

A propolisz csepp javasolt felhasználása

Belsőleg

Mivel a propolisz csepp tömény alkoholt tartalmaz, ezért nem ajánlatos tisztán fogyasztása. Javasolt valamilyen étellel vagy folyadékkal együtt bevenni, de leginkább kockacukorra csepegtetve hatásos, hiszen egy pohár italba elkeverve könnyen kicsapódik a pohár falára, ami így sárga színű lesz és csak minimális mennyiségű jut a szervezetbe.

Általános adagolása felnőtteknek: naponta 20- 30 propolisz csepp lehetőleg lefekvés előtt. Gyerekeknek kúraszerű fogyasztása nem javasolt 3-4 héten keresztül maximum 10 propolisz csepp adagolása ajánlott.

3 éven aluliaknak fogyasztása nem javasolt! 

Első fogyasztás előtt győződj meg róla, hogy nincs-e allergiás reakciód, azzal, hogy bőrödre csepegtetsz minimális mennyiséget és ha 1 óra elteltével sem tapasztalsz bármiféle irritációt, akkor kezdd el fogyasztani!

Adagolása betegségek esetében:

 • Emésztőszervi betegségek (gyomor, vastagbélfekély, nyombél, epepanaszok, gyakori puffadás, hasmenés, gyomorfájdalmak): napi 3 x 20 csepp
 • Magas vérnyomás: napi 3 x 20 csepp
 • Reumatikus fájdalmak, izületi betegségek: napi 2 x 30 csepp
 • Torokfájás, mandulagyulladás, meghűlés: napi 2 x 30 csepp
 • Prosztata betegsége, vese panaszok: 3 x 30 csepp
 • Szív és érrendszeri betegségek, panaszok enyhítésére: 3 x 30 csepp
 • Fizikai, szellemi fáradtság, idegkimerülés (klimax, alvászavarok, izomláz): 2 x 30 csepp

Külsőleg

A bőr különböző megbetegedéseinél (ekcéma, gombásodás, fekélyek, psoriasis, égések, sebek, pattanások, herpesz) a bőrfelület alapos megtisztítása után érdemes bekenni. A nyílt, nedvezó sebeknél inkább balzsam használata ajánlatos. Így a sebek gyorsabban és kisebb hegekkel gyógyulnak.

Fogfájásnál, fogínygyulladásnál, aftánál a beteg területen naponta többször kell ecsetelni, hogy a fájdalom gyorsan megszűnjön.

Válaszd te is a Mr. Méz propolisz cseppjeit egészséged megőrzése és a betegségek megelőzése céljából.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a világgal!

Close Menu
×
×

Cart