A méhviasz gyertya jótékony hatásai

Ha te is szereted otthonod hangulatát gyertyákkal feldobni, és egészségtudatos vagy, akkor ezt a cikket elolvasva ki fogsz dobni minden paraffin tartalmú gyertyát lakásodból.

Miért nem jó a paraffingyertya?

A paraffin tartalmú gyertyák könnyen és olcsón beszerezhetőek, de ezen kívül semmi érv nem szól használatuk mellett. Ugyanis ezekkel a gyertyákkal szennyezed a környezeted, de ami még ennél is ijesztőbb, hogy milyen mértékben juttatsz mérgező anyagokat a saját illetve a családod szervezetébe. 

A paraffin a petróleum gyártás mellékterméke, mérgező anyag. Az olaj alapú, erősen finomított vegyület, több mint 11 féle mérgező anyagot tartalmaz, mint például a toluol és a benzol. Alapvetően szénfekete színű és különböző kémiai eljárásokkal érik el, hogy színtelen legyen, vagy fehér színt kapjon. A színezést követően akroleint használnak fel a megszilárdításához, ami erős rákkeltő anyag. 

A paraffin tartalmú gyertyák égetésével felszabadulnak az előállításánál és szinezésénel használt káros anyagok, így mindig, amikor egy ilyen gyertyát gyújtasz, számos toxikus anyagot juttatsz a környezetedbe. Ráadásul a mesterségesen színezett és szintetikus illóolajokat tartalmazó gyertyák égés közben még több toxint bocsájtanak ki magukból. Egyes gyertyák elégetésével pedig akár olyan nehézfémeket is juttathatunk a levegőbe, mint az ólom. Egy felmérésben bizonyították, hogy napi három teamécses elégetése elegendő ahhoz, hogy megnövelje a helyiségben tartózkodók vérének ólomszintjét. Ha a gyártók feltüntetnék a termékeiken, hogy az mennyi egészségre káros anyagot tartalmaz, rögtön kidobnál minden ilyen tartalmú gyertyát az otthonodból.

A méhviasz gyertya

A méhviasz a legritkábban előforduló gyertya alapanyagok egyike, még a pálma- és szójaolaj alapú gyertyatermékeknél is jóval kevésbé ismert. Bár utóbbiak égetésékor nem bizonyított, hogy bármiféle káros anyag felszabadul, de érdemes megemlíteni, hogy ezek az anyagok is átesnek finomító eljárásokon. Sem a szója sem a pálmaolaj alapú gyertyák égetése nem rendelkezik jótékony hatással a szervezetre. Ezzel ellentétben a méhviasz gyertyák bizonyítottan pozitív hatással bírnak.

Miért válaszd a méhviasz gyertyákat?

A méhviasz előállítása igen komplex feladat. A becslések szerint a méheknek több mint 241 400 kilométert kell megtenniük, hogy elegendő nektárt gyűjtsenek 2,7 kg méz előállításához, és ebből választják ki a körülbelül 453 grammnyi méhviaszt. Tehát a méheknek elképesztő mennyiségű munkájára van szükség a méhviasz előállításához. 

A tiszta méhviasz mindenféle kémia eljárástól és finomítástól mentes, 100%-ban természetes összetevőkből készül a méhek munkájának köszönhetően. A megfelelő minőségű méhviasz gyertyák égetése nem jár környezetterhelő hatással, a füst kibocsájtása pedig minimális. Természetes illatát, a méznek és a növényi nektároknak köszönheti. 

Az összes ismert viasz közül a méhviasz rendelkezik a legmagasabb olvadásponttal, így égése kétszer tovább tart bármilyen más gyertyánál. Egy kutatás szerint a méhviasz gyertya a természet ajándéka számunkra, ami természetesen fényes fényt bocsájt ki a napével megegyező fényspektrumban. De a legmeggyőzőbb érv a méhviasz gyertya használata mellett, hogy égésekor olyan negatív ionokat bocsájt ki, amely képes megkötni a levegő por, pollen és baktérium tartalmát az allergén anyagokkal együtt. Az így elnehezülő részecskék a gravitáció hatására aztán a földre hullnak, ahol könnyen felporszívózhatjuk őket. 

Az egyetlen gyertya, ami jelentősen tisztítja és javítja az otthonod levegőjének minőségét. Egy természetes ionizátor, ami nyugtató hatással van az emberi testre. És mindezek mellet hypo-allergén, használata előnyős az asztmás, érzékeny, allergiás betegek számára.

Az idő múlásával a méhviaszon fehér fátyol alakul ki, de ez a minőségében nem változtat a gyertyán, begyújtásával a viasz felmelegszik és a fehér fátyol eltűnik.

A paraffin gyertyák előállítása azért olcsó, mert a paraffin ára mindössze tized része a méhviasz árának. Érdemes odafigyelni a boltokban kapható méhviasz gyertyák vásárlásával is, mivel hamisításuk igen népszerű. A hamisítók hamar rájöttek, hogyan vegyítsék a paraffint a méhviasz gyertyákban, így azok adott esetben akár 90%-ban is tartalmazhatnak paraffint. Méhviasz gyertyákat érdemes megbízható forrásból beszerezni. A nagyobb méhészetekből te is betudod szerezni magát a méhviaszt, amiből saját magad is könnyen elkészítheted a gyertyád.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a paraffin tartalmú gyertyák mennyire egészségtelenek, ezért ha a méhviasz gyertyákat drágának találod, tanácsoljuk, hogy inkább hanyagold otthonodban a gyertyaégetést.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a világgal!

Close Menu
×
×

Cart